Транзит російського газу через Україну впав до найнижчого рівня за майже 1,5 роки

Транзит російського газу через українську газотранспортну систему 8 серпня знизився до 37,25 млн куб м, як свідчать підтверджені номінації «Оператора ГТС України» в точці входу «Суджа», передає ExPro.

У порівнянні з попереднім днем обсяги транзиту скоротилися на 6%. Це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023р. Традиційно, обсяги транзиту російського газу через Україну становили близько 42-42,4 млн куб м на добу.

Наразі причини скорочення транзиту невідомі. Нагадаємо, напередодні в «Операторі ГТС України» повідомили, що транзит російського газу проходить у штатному режимі.

У середу 7 серпня у Телеграм-каналах з’явилася інформація, що Збройні сили України взяли під контроль газовимірювальну станцію «Суджа» у Курській області рф. Пізніше з’явилася непідтверджена інформація, що ЗСУ контролюють населений пункт Суджа.

ГВС «Суджа» є ключовим об’єктом постачання російського газу до Європи через Україну. Наразі «Суджа» – єдина точка, через яку російський газ надходить до України для його транспортування до європейських замовників.

На фоні військової операції в Курській області ціни на природний газ у Європі в середу 7 серпня різко зросли – до €38,75/MWh (+5,7%), найвищого значення з грудня 2023р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *