Угорщина домовилася з РФ про збільшення поставок газу

Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто

Угорська державна енергетична компанія MVM та російське ПАТ “Газпром” у четвер, 10 жовтня, підписали домовленість про “збереження практики” поставок російського газу до Угорщини.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час газового форуму в російському Санкт-Петербурзі, передає “Європейська правда”.

Своєю чергою російський “Газпром” повідомив, що в четвер було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо можливості збільшення поставок російського газу до Угорщини.

За словами Петера Сійярто, завданням та обов’язком угорського уряду є гарантування на довгострокову перспективу безпеки енергопостачання країни, а також його конкурентної ціни. Він акцентував, що у 2024 році в країну надійде загалом 6,7 млрд куб. м газу з РФ.

Очільник МЗС Угорщини також наголосив, що “найважливішим кроком в енергетичній безпеці Угорщини в останні роки стало будівництво газопроводу “Турецький потік”, через який російський газ іде до країн Європи південним маршрутом. За його словами, якби Угорщина “піддалася дружньому і союзницькому тиску” та “не зважилися будувати “Турецький потік” – то сьогодні була б у “величезній халепі”, бо транзит російського газу через Україну буде припинено з 1 січня.

Як повідомляла “Українська енергетика”, Європейський Союз планує повністю відмовитися від російського газу до 2027 року, вважає експерт Максим Гардус. Водночас зараз низка європейських країн, таких як Угорщина, Словаччина, Австрія, досі залежать від російського газу.

Уряд Німеччини запевняє, що не хвилюється через рішення України не продовжувати транзит російського газу в Європу, адже країна готова значною мірою замінити його скрапленим газом з інших країн, зокрема зі США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *