Суд передав в управління АРМА 26 облгазів

Печерський районний суд Києва арештував та передав в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, (АРМА) корпоративні права 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

“Відтепер держава контролюватиме постачання споживачам природного газу. Це є надважливим питанням національної безпеки, особливо в умовах російської агресії”, – заявило ДБР.

Облгази, або оператори газорозподільних мереж (ГРМ), забезпечують розподіл газу. Таких компаній трохи більше ніж 40 на всю Україну, це природна монополія. Зазвичай в області один облгаз, але в окремих регіонах різними ділянками газових мереж управляють від двох до чотирьох компаній.

Основна задача облгазу – технічне обслуговування труб, усунення аварій, забезпечення необхідного тиску в мережах та отримання плати за розподіл газу.

Торік у червні Головне слідче управління ДБР влаштувало одночасні обшуки в Міністерстві енергетики, НКРЕКП та 37 операторах газорозподільних систем.
Справа стосувалася можливого завдання збитків на загальну суму 1,488 млрд грн внаслідок безоплатної передачі в користування державного майна посадовцями колишнього Міненерговугілля у 2017 році.
На фотографіях з обшуків було видно, що слідчі приходили, зокрема, в Херсонгаз, Хмельницькгаз, Вінницягаз, Чернігівгаз, Дніпропетровськгаз, Київоблгаз, Черкасигаз, Маріупольгаз, Тисменицягаз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *