Спотові ціни на газ у Європі з початку тижня обвалилися удвічі – до €80-100/MWh

Спотові ціни на природний газ на європейських хабах у ході торгів 4 жовтня обвалилися до €80-100/MWh, найнижчих значень з червня 2022р. З початку тижня спотові ціни обвалилися практично удвічі. Зокрема, спотові ціни Day Ahead на нідерландському TTF у понеділок становили €159/MWh, а до кінця вівторка знизилися до €83/MWh.

При переводі вартість газу становить близько $870/тис куб м або 37 600 грн/тис куб м (з ПДВ).

В той же час, ф’ючерсні ціни Front Month на ресурс листопаду тримаються на рівні €157-167/MWh протягом середи. Таким чином, різниця між Front Month та Day Ahead зросла до €70-80/MWh.

Основна причина такого різкого обвалу спотових цін на газ у Європі – надлишок газу на фоні зниженого попиту. Відносно тепла вітряна погода сприяє зниженню попиту. По-перше, споживання газу низьке, а по-друге виробіток електроенергії на ВЕС знижує потребу у газі для виробництва електроенергії.

Європейські сховища заповнені у середньому на 90%, у зв’язку з чим вільних потужностей для закачування газу не так багато, тому продавці пропонують ресурс до продажу на спотовому ринку.

Зазначимо, що за даними ExPro, ціни на спотовому ринку TTF в останні дні знизилися до рівня нижче, ніж газ торгується в Україні – 40 000 – 41 000 грн/тис куб м (з ПДВ) станом на 4 жовтня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *