Газпром з лютого збільшив транзит через Україну на 21% – до 29,4 млн куб м

Російський «Газпром» 1 лютого транспортує через українську ГТС 29,4 млн куб м природного газу, на 21% більше, ніж попередньої доби. Про це свідчать номінації ТОВ «Оператор ГТС України».

Це найвище значення з 19 січня, коли «Газпром» скоротив поставки на 25% – до 24,4 млн куб м. Основна частина газу надходить до Словаччини – 23,7 млн куб м та ще майже 6 млн куб м – до Молдови.

Не дивлячись на повномасштабну війну, яку Росія розв’язала в Україні наприкінці лютого, транзит російського природного газу до Європи через українську ГТС не зупинявся.

У той же час, «Газпром» у січні 2023р прокачав через українську ГТС близько 975 млн куб м природного газу, як свідчать розрахунки ExPro на основі даних ТОВ «Оператор ГТС України». Транзит газу вперше з 1991р впав нижче 1 млрд куб м на місяць. У порівнянні з груднем 2022р транзит газу скоротився на 26% або на 340 млн куб м.

Росія продовжує поступово скорочувати поставки природного газу до Європи через українську ГТС. У першу чергу це пов’язано з падінням попиту на російський газ на європейських ринках. Після російського вторгнення в Україну, Європа прагне позбутися російського газу, чому сприяє тепла погода на континенті та рекордно високі запаси в підземних сховищах.

Згідно довгострокового контракту, укладеного наприкінці 2019р, Росія має можливість качати через Україну 40 млрд куб м природного газу на рік або 3,29 млрд куб м на місяць. Контракт укладено на умовах «качай або плати», що передбачає оплату за повну потужність, не дивлячись на те, скільки газу було поставлено фізично. «Газпром» у січні 2023р використав лише 30% від заброньованих потужностей.

Російський «Газпром» продовжує поставляти газ через Україну до двох країн: Словаччини та Молдови. Поставки до Словаччини у січні 2023р склали близько 800 млн куб м, на 30% менше, ніж у грудні. Натомість, поставки до Молдови зросли на 11% – до 175 млн куб м.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *